کد خبر: ۱۵۸۷۴۹
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۹ 06 January 2016
به گزارش سرویس بین الملل تابناک تبریز؛این روزنامه آمریکایی در تحلیلی به قلم دیوید ای سانجر افزود: روز دوشنبه دولت اوباما با تضاد بنیادی در روابط متشنج خود با عربستان سعودی مواجه شد. کاخ سفید از ترس تضعیف رهبری شکننده سعودی که برای جنگ با دولت اسلامی [گروه تکفیری صهیونیستی داعش] و پایان دادن به جنگ سوریه شدیدا به آن نیاز دارد، دست کم به طور علنی نمی توانست اعدام روحانی مخالف در عربستان را محکوم کند.
در مواردی که خاندان سلطنتی سعودی به سرکوب مخالفان و آزادی بیان پرداختند و به نخبگان اجازه دادند به تندروهای اسلام خواه کمک مالی کنند، دولت آمریکا یا چشم خود را به این روی حوادث بست یا خیلی محتاطانه درباره گزارش های حقوق بشر در این زمینه هشدار هایی صادر کرد. در مقابل عربستان سعودی هم به کشور مورد اعتماد آمریکا، تامین کننده اطلاعات جاسوسی و وزنه با ارزشی در مقابل ایران تبدیل شد.
برای سال ها این نفت بود که روابط میان کشورهایی را که ارزش های مشترک اندکی داشتند، تعیین می کرد. امروز تولید نفت آمریکا در حال افزایش و رهبری سعودی هم تضعیف شده است از این رو وابستگی متقابلی که سابقه آن به اوایل دهه 1930 باز می گردد، دیگر مانند قبل دو کشور را به هم مرتبط نمی کند.
اما قیام های سیاسی در خاور میانه [غرب آسیا] و تصور آمریکا مبنی بر این که وجود سعودی ها برای برقراری ثبات در منطقه ضروری است، همچنان باعث شده است ارتباط متزلزل این دو کشور حفظ شود.
از این رو زمانی که عربستان سعودی 47 نفر از جمله [آیت الله] نمر النمر، روحانی مخالف حکومت عربستان را اعدام کرد، آنهم به شیوه سر زدن که از نظر اکثر مردم آمریکا بیشتر به شیوه های دولت اسلامی [گروه تکفیری صهیونیستی داعش] شبیه است تا یک کشور شریک آمریکا، تلاش های دولت اوباما برای توضیح روابط با ریاض بیش از هر زمان دیگری با مشکل مواجه شد.
در حقیقت اعدام ها نقطه اوج حوادثی بودند که در چند سال گذشته به بروز اختلاف میان دو کشور منجر شده بودند.
به اعتقاد نویسنده توافق هسته ای ایران از جمله مواردی بود که به این حس در میان سعودی ها دامن زد که آمریکا به بازنگری روابط بنیادی خود می پردازد و مقامات سعودی در سفر به واشنگتن به صراحت این پرسش را مطرح کردند که آیا می توانند به متحد آمریکایی خود اعتماد کنند. در یکی از افشاگری های ویکی لیکس آمده بود، ملک عبدالله، پادشاه عربستان از آمریکا خواسته بوده است با حملات نظامی به ایران سر مار را قطع کند. وی پیش از توافق هسته ای ایران مرد اما سران سعودی که همچنان معتقدند ایران در برهم زدن ثبات منطقه دست دارد، دولت اوباما را به اشتباه کردن در برابر ایران متهم می کنند و می گویند این ساده لوحانه است که تصور کنیم ایران به توافقی که از طریق مذاکره حاصل شده است، پایبند خواهد بود.
از این رو بوده است که پس از توافق هسته ای با ایران در ماه ژوئیه دولت اوباما همواره در حال اطمینان دهی به سران عربستان بوده است. اما در عین حال کاخ سفید منتقد جدی مداخله عربستان در یمن هم بوده است.                                                                    
برچسب ها: آمریکا ، عربستان ، ایران
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار