رئیس مرکز تحقیقات ایدز با بیان اینکه در حال حاضر حدود 30هزار مبتلا به ویروس HIV در کشور شناسایی شده است، گفت: این آمار در سال گذشته 28 هزار نفر بود و متاسفانه طی یک سال ما با افزایش 2 هزار نفری مبتلایان رو به رو بوده ایم.
کد خبر: ۱۳۷۴۰۷
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۴ 30 November 2015
 مینو محرز ضمن بیان این مطلب با اشاره به آمارهای تخمینی از تعداد مبتلایان به ویروس HIV اظهار داشت: براساس گزارش های وزارت بهداشت که هر 3 ماه یک بار اعلام می شود در حال حاضر حدود 30 هزار مبتلا در کشور داریم. به عبارت دیگر تا به حال این تعداد شناسایی شده اند. به این آمار باید آمار تخمینی را هم اضافه کنیم که بر اساس آن امروز حدود 90 هزار مبتلا به HIV در کشور زندگی می کند.

وی افزود: البته این آمارها هیچ گاه به تفکیک استان ها اعلام نمی شود و ما به طور دقیق نمی دانیم در حال حاضر چه تعداد بیمار مبتلا به ایدز در کلانشهرها همچون تهران زندگی می کند. با توجه به مهاجرت گسترده مردم به تهران و شکل گیری حاشیه در اطراف این شهر پیش بینی می کنیم که بخش قابل توجهی از این 30 هزار نفر در تهران زندگی کنند.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز با اشاره به الگوی ابتلا به ویروس HIV میان زنان و مردان در کشور تصریح کرد: در گذشته که سوء مصرف مواد مخدر عامل اصلی انتقال ویروس بود، آمار مردان بیش از زنان بود و اغلب هم مبتلایان در زندان ها و مراکز ترک اعتیاد شناسایی می شدند. در آن دوره 96 درصد مبتلایان را مرد و حدود 3 تا 4 درصد را زنان تشکیل می دادند. در حال حاضر اما این آمار به 81 درصد مردان و 19 درصد زنان رسیده است.

محرز با تاکید بر اینکه رشد سریع بیماری در خانم ها به دلیل انتقال به فرزندان زنگ خطری را برای جامعه به صدا درآورده است، گفت: مشکل این است که اگر این افراد درمان نشوند و به فرزند خود شیر دهند بین 25 تا 65 درصد احتمال دارد تا بیماری به فرزندان منتقل شود.

وی در ادامه با بیان اینکه انتقال بیماری ایدز در ایران مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته است، خاطر نشان کرد: در مرحله اول انتقال ایدز از طریق خون های آلوده ای بود که از فرانسه به ایران و بسیاری از کشورها رفت. البته این مورد به سرعت کنترل شد و بعد از آن الگو به سمت رفتارهای پرخطر جنسی در حال حرکت بود. جالب این است که در همین مرحله یعنی حدود 15 سال قبل به طور همزمان با الگوی انتقال از طریق معتادان تزریقی رو به رو شدیم. روند انتقال هم در این روش بسیار سریع است. به طوری که در طول یک سال از صفر به 45 درصد در این قشر می رسد و این افراد بیماری را به همسران خود هم منتقل می کردند.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز افزود: با برنامه کاهش آسیب این روند به تدریج کنترل شد و ضریب انتقال بیماری به شدت کاهش پیدا کرد. در حال حاضر هم با موج دیگری رو به رو هستیم به این معنی که الگوی مصرف مواد مخدر از شکل سنتی به روان گردان ها تغییر کرده است. این مواد شدت ابتلا به ایدز را بسیار زیاد کرد چرا که موجب افزایش رفتار های پرخطر جنسی افسار گسیخته شد.

محرز با بیان اینکه بر اساس پژوهش ها در حال حاضر عمومیت ایدز در ایران یک دهم درصد است و در صورت بی توجهی مسئولان این میزان در آینده ممکن است به یک درصد جمعیت افزایش پیدا کند، گفت: بر اساس تحقیقی که در سال 92 انجام داده ایم میزان شیوع بیماری در زنان خیابانی در کل کشور 4 تا 4.5 درصد و در تهران تا 5.5 درصد است. ضمن اینکه متاسفانه بر اساس آمارها میزان شیوع این بیماری در زنان طی چند سال اخیر 10 برابر رشد داشته است.

وی در بخش دیگری از سخنانش بر ضرورت ورود تمامی ارگان های مسئول در حوزه آسیب های اجتماعی و جلوگیری از انتقال ایدز تاکید و تصریح کرد: به باور من این دوره از مدیریت شهری تنها دوره ای است که شهرداری تهران برای حوزه سلامت برنامه دارد و خانه های سلامت را در محلات فعال کرده است.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز با اشاره به همکاری شهرداری تهران ادامه داد: ما با شهرداری گفت و گو کردیم تا با ورود به سامانسراها امکان شناسایی تعداد مبتلایان به ایدز را فراهم کنیم. در این خصوص تصمیمات بسیار خوبی اتخاذ شد و امیدواریم در آینده به بار بنشیند.

به گفته محرز با همکاری و مشارکت شهرداری تهران پیش بینی شده تا اعضای باشگاه یاران مثبت که خود مبتلا به ویروس HIV هستند در سراهای محلات حضور پیدا کنند و مردم را به طور مستقیم با راه های جلوگیری از انتقال بیماری آشنا سازند.

وی همچنین به وعده شهرداری تهران مبنی بر راه اندازی کلینیک تخصصی زنان کارتن خواب اشاره کرد و گفت: متاسفانه یکی از مشکلات ما در کشور این است که سیستم شبکه سلامت تنها محدود به روستاها و شهرها می شود و حاشیه ها را دربرنمی گیرند. به همین دلیل حاشیه ها همواره از آسیب خیز ترین بخش ها محسوب می شوند.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز ادامه داد: به دلیل حرکت کند وزارت بهداشت، درخواست من از شهرداری تهران این است که پروژه موفق خانه های سلامت را در حاشیه تهران نیز اجرا کند تا از وقوع فاجعه جلوگیری شود، گرچه می دانم وظیفه ای در این خصوص ندارد.

محرز فعالیت اتوبوس ایدز با همکاری شهرداری تهران را یکی از اقدامات مثبت در راستای تشویق شهروندان به انجام تست ایدز ارزیابی و عنوان کرد: این اتفاق موجب شد تا مردم واقعیت وجود ایدز را بپذیرند و به راه های جلوگیری از انتقال فکر کنند. نگاه به بیماران بدون هیچ گونه تبعیض و انگ اقدام بسیار مثبتی است که از سوی شهرداری انجام شد و امیدواریم در آینده ادامه پیدا کند.

وی بر همراهی و همکاری وزارت بهداشت، بهزیستی و شهرداری در راستای برخورد واقع بینانه با ایدز تاکید کرد و گفت: به عقیده من، وزارت بهداشت به عنوان اصلی ترین متولی باید پروتکل های مقابله با بیماری را مشخص کند و بهزیستی و شهرداری نیز بر اساس همین پروتکل برنامه ها را اجرا کنند. باید بپذیریم که وزارت بهداشت یا بهزیستی به تنهایی نمی توانند اقدام خاصی انجام دهند و در این راه به حمایت شهرداری تهران نیاز دارند.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم روزی فرا رسد که این 3 سازمان در کنار هم و تحت یک قاعده مشخص برنامه های مقابله با انتقال ایدز را اجرا کنند و از هرگونه برخورد سلیقه ای جلوگیری شود.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار